
Det är inte var dag en pulvertillverkare etablerar sig i Sverige. Men tyska CWS har öppnat lager och kontor i Göteborg. För etableringen ansvarar det danska dotterbolaget.
Tysk färg- och kemikoncern.
Ägs sedan starten 1864 av grundarfamiljen Schmidt. Från 1969 flyttades fokus till pulverlack.
240 anställda.
Omsätter 55 miljoner euro inom pulverlack. Till det kommer produktion av råvaran polyester samt våtlack för fordonsindustrin.
Tillverkning och utveckling av pulverlack i tyska Düren, väster om Köln, och i New York, USA.
Utöver standardsortiment för inom- och utomhus bruk har CWS ett prestandasegment med särskilda egenskaper – för kontakt med livsmedel, för att leda elektricitet, stå emot hetta upp till 500 grader, motverka graffiti, med mera.
CWS Danmark
Säte i Randers på Jylland. Där finns 100 ton pulver i lager. Omsätter 19 miljoner danska kronor.
Vd Frank Højlund Lavrsen är 10-procentig delägare.
Kontakt: Urban Carlsson,
070-591 40 69
uc@cwspowdercoating.se
Det är en ”nygammal” medlem i SPF som nu på allvar tar itu med den svenska marknaden. Danska CWS har under hela sin 25-åriga historia bearbetat Sverige. Men vid den ekonomiska krisen 2008 drog sig företaget tillbaka igen över Öresund.
– För att hämta andan, säger vd Frank Højlund Lavrsen.
Men nu är det dags igen. Den här gången med en ny strategi.
– Vi har känt att vi varit för långt borta. Därför har vi beslutat att anställa vår förste svenske medarbetare.
Valet föll på Urban Carlsson, som senast arbetat tio år inom den svenska ytbehandlingsbranschen och dessförinnan med infärgade termoplaster i pulverform som vd för dotterbolag till USA-koncern ICO.
– Planen är att när vi fått stadiga ben att stå på, så transkriberar vi anställningarna i Sverige till ett eget bolag. Och det är naturligt att det ligger under Danmark, säger Urban Carlsson.
I det danska bolaget finns sex anställda. Siktet är inställt på lika många i Sverige.
– Absolut. Den svenska marknaden är ju tre–fyra gånger så stor. Men det kommer självklart inte att ske över natten, säger Frank Højlund Lavrsen, som varit 16 år hos CWS och innan dess drev eget företag inom båtbyggeri.
I Danmark har CWS 15–17 procents marknadsandel och är särskilt starkt inom lantbruksmaskiner och underleverantörer till fordonsindustrin.
“För att förstå produkterna
måste man förstå kunderna”
– Det är ofta samma företag som arbetar med dessa produkter. Kraven är likartade.
I Sverige har CWS idag ett 30-tal kund-företag. Men marknadsandelen ligger klart under 1 procent. Frank Højlund Lavrsen tror och hoppas på 3–5 procent inom några år.
– Och det är heller inte fel att slå 3–5 procent, tillägger Urban Carlsson ambitiöst.
Tanken är inte att den nye medarbetaren ska åka Sverige runt och lämna visitkort, förklarar Frank Højlund Lavrsen.
– Vi ska snarare utveckla de kunder vi redan har. Och se vilka möjligheter det ger att vi nu har leveransmöjligheter från dag till dag i Sverige.
Det hyrda lagret i Askim har redan fått sin första leverans. Meningen är att där ska finnas 30 ton pulver redo att skicka ut.
Men den egentliga strategin är inte att ha ett standardsortiment för lagerhållning.
– Vi är en ordertillverkare. Vi ser inte pulverlack som en bulkvara utan som en produkt vi utvecklar för ett visst ändamål, en viss applikation, en viss kund. Och för att förstå produkterna måste man förstå kunderna, säger Frank Höjlund Lavrsen.
CWS går med i SPF inte bara för att bli delaktig i det nätverk som branschföreningen utgör.
– Som intressent i branschen bör man gå med och backa upp det arbete som intresseorganisationen bedriver på politisk nivå, säger Frank Højlund Lavrsen.
Han tycker man kan diskutera om inte SPF bör bredda sig och vara inte bara en svensk utan en skandinavisk organisation.
– Det heter ju Scandinavian Coating, säger han om mässan i Göteborg där vi träffas för intervjun.
– I Norden har vi många gemensamma intressen. På lobbysidan handlar det om EU och dess regler. Så det är upplagt för att det ska vara en skandinavisk organisation.

Har arbetat som journalist i drygt 30 år, mesta tiden på Göteborgs-Posten. Inriktning mot ekonomi, näringsliv, utland. Utrikeskorrespondent vid EU:s högkvarter i Bryssel 1998-2002. Universitetsstudier i nationalekonomi och statistik. Språk: engelska, franska, tyska, italienska.
Besök oss på