Jan-Olof Johansson, projektledare på Scanias hyttfabrik, tror att pulverlack har en ljus framtid som det miljövänliga alternativet. Och han vill se efterföljare i fordonsindustrin.
Scanias hytter grundmålas med pulver före ytskiktet med våtlack. Därmed går det att hoppa över elektrodoppet som annars måste göras före grundmålning. Tekniken har använts sedan 1995.
– Det skulle byggas ett nytt måleri här i Oskarshamn, och det gjordes tester ihop med pulverleverantörer, berättar Jan-Olof, som är pulverlacksspecialist på Scania.
Projektledare och pulverlacksspecialist på Scanias hyttfabrik i Oskarshamn.
58 år.
Bor i byn Flathult mellan Målilla och Virserum, 5 mil väster om Oskarshamn.
Gift, två vuxna barn, två barnbarn.
Intressen: Fiske, speedway, Lions.
Scania
Tillverkar lastvagnar, bussar, motorer.
Omsatte 94,9 miljarder kronor 2015 med ett rörelseresultat på 9,6 miljarder.
44 400 anställda i 100 länder, varav tillverkning i 7 länder.
Huvudkontor med 5 000 anställda i Södertälje. Merparten av produktionen ligger i Sverige.
Tidigare börsnoterat. Sedan 2014 helägt dotterbolag till Volkswagen.
VD Henrik Henriksson.
Själv började han på Scania just i samband med att det då nya måleriet togs i bruk för 20 år sedan. Tidigare hade han arbetat på familjens åkeri i Småland, men finanskrisen i 1990-talets början gjorde slut på de körningar av färdiga småhus som varit företagets specialitet.
– Vi lade ner åkeriet. Det var tufft ett slag, men det redde ut sig och vi slapp konkurs. Jag var i den åldern att skulle jag göra något annat, så skulle det ske då.
Jan-Olof började studera, läste först ekonomi, sedan datakunskap för industri och kommunikation. Han var färdig lagom till att Scania sökte robotoperatörer till det nya pulvermåleriet. På den vägen är det. Han hade inte tänkt stanna mer än ett halvår – men han blev kvar, avancerade till produktionstekniker och sen projektledare.
Jan-Olof var för ett par år sedan projektledare för hyttfabrikens nya grundmåleri. Även den gången gjordes det en utvärdering av olika tekniska system, och valet föll återigen på pulverlack.
“Det är jättebra att branschen håller ihop, att vi kan träffas några gånger om året för att byta erfarenheter”
– Jag tycker att pulver är miljömässigt bättre med mindre utsläpp. Genom att man slipper elektrodoppet är det också ekonomiskt.
Idag arbetar han enbart som projektledare, men inte bara med pulverlack. Just nu leder han processinstallationen i en transporttunnel som byggs för tomstativ till hytterna. På fabriken i Oskarshamn finns för närvarande 2 500 anställda, vilket är mer än normalt till följd av en rad pågående stora projekt.

Jan-Olof är ofta på resande fot hos leverantörer, mestadels i Tyskland. Att ta fram tekniken för att pulverlacka hytterna har krävt ett nära samarbete i möten med leverantörerna fyra gånger om året och med fortlöpande gemensam utvärdering av kvaliteten.
Det finns många möjligheter att förbättra tekniken. Den stora utmaningen tycker han är att för ytfinishens skull få till ett så slätt grundskikt som möjligt.
Det gäller också att få en så hög överföringsgrad som möjligt. Idag fastnar runt 80 procent av det pulver som sprutas på de synliga yttre ”A-ytorna”. Resten återvinns i systemet och går till ”B-ytor” inuti och under hytten. Det gör att svinnet är nere på omkring 2 procent, och ambitionen är att sänka andelen ytterligare. Scania deltar som partner i statliga projektet ”Från spill till guld”, där även SPF är engagerat i arbetet med att få ner svinnet till hälften.
Det går inte att använda pulver för den slutliga ytlacken, i vart fall inte för tillfället. Med pulver skulle det ta alldeles för lång tid att byta kulör och göra rent i den stora anläggningen. Med våtlack går det snabbare.
– Men man vet inte. Utvecklingen går framåt, säger Jan-Olof om pulverlackens framtida användning.
Det vore bra om fler fordonstillverkare gick över till pulver som grundfärg.
– Jag tycker det är tråkigt att ingen annan nappar. Det skulle hjälpa till att föra utvecklingen framåt både vad gäller utrustning och pulverkvalitet. Det skulle gå fortare om fler använde pulver.
Jan-Olof har varit med i SPF i 20 år och brukar försöka delta på träffarna både höst och vår. Senast var han med på resan till PaintExpo i Karlsruhe.
– Det är jättebra att branschen håller ihop, att vi kan träffas några gånger om året för att byta erfarenheter. SPF fungerar bra.
Han räknar med att pulverlackering kommer att öka, generellt sett.
– Pulver är ett bra alternativ om man ser till miljö och utsläpp. Jag skulle bli förvånad om det inte ökar.
Fritiden då?
Jan-Olof bor i en liten by inne i de småländska skogarna invid en sjö, och fiske är ett stort intresse. Han är också aktiv inom speedway, där närmaste samhället Målilla håller sig väl framme med storlaget Dackarna. Jan-Olof har själv inte kört, men han sköter tidtagning och lägger ut resultat på webben.
Utöver det är han engagerad i Lions, och han blir i höst för en andra gång president i klubben i Målilla-Mörlunda.
– Och så är jag både farfar och morfar.

Har arbetat som journalist i drygt 30 år, mesta tiden på Göteborgs-Posten. Inriktning mot ekonomi, näringsliv, utland. Utrikeskorrespondent vid EU:s högkvarter i Bryssel 1998-2002. Universitetsstudier i nationalekonomi och statistik. Språk: engelska, franska, tyska, italienska.
Besök oss på