Nya miljövänligare produkter och nya processer – så ser pulverlackeringens framtid ut det närmsta årtiondet. Det tror Krister Agerlöv, försäljningschef för ytbehandling hos marknadsledande Henkel.
Krister Agerlöv
Försäljningschef för ytbehandling, Henkel Norden.
52 år.
Bosatt i Vaggeryd; övernattningslägenhet i Stockholm.
Sambo.
Två barn, 26 och 22 år.
Henkel
Tysk kemikoncern.
Lim, tätning och ytbehandling för industrin; tvätt och rengöring för hushåll; skönhetsvård.
Grundat 1876.
Har varumärken som Loctite, Pattex, Schwarzkopf, Barnängen.
Huvudkontor i Düsseldorf, nordiskt regionkontor i Bromma.
Noterat på tyska börsen. Grundarfamiljen Henkel äger 58 procent.
47 000 anställda.
Inom traditionell förbehandling ser Krister Agerlöv ingen stor tillväxt. Däremot för nya produkter och nya processer.
– Utvecklingen skapar möjligheter att finna nya applikationer. Som exempel har vi en ny stor fabrik i Asien. Den arbetar med en process som skapar en titanbeläggning som ger en yta med otroliga egenskaper.
Pulverlackering är viktigt för Henkel, som med forskning och utveckling satsar på innovationer som förenklar och som är bättre för hälsa och miljö. Samlingsnamnet på dessa produkter är Bonderite, och många har fokus på att ersätta traditionella fosfateringsprocesser.
– Henkel har en ambitiös hållbarhetsstrategi. Vi jobbar för att sätta så litet fotavtryck inför framtiden som möjligt, även om det är utmanande när man jobbar med kemikalier.
Kraven kommer i mycket från köparna. Pådrivande är kommande nya bestämmelser för hur kemikalier ska märkas.
– Jag tror att det då blir större krav från kunder på att vi utvecklar produkter som får en bättre klassning.
En ny generation produkter med bättre miljöprofil är också på väg att ta över. De har även andra egenskaper för att möta framtida krav. Det kan exempelvis handla om nya typer av skikt som ger förbehandling och grundfärg i ett och samma steg.
Nya produkter kan i sin tur ge upphov till nya processer, som blir nästa årtiondes standard. Krister Agerlöv exemplifierar med att flera nya processer kommer att kunna utföras i rumstemperatur där det nu krävs 50 grader. Det drar mindre energi och ger därmed en miljövinst.
Säljer ni i framtiden mer eller mindre till branschen?
– Totalt sett ökar det. Och det är genom de nya produkterna. Processkostnaden minskar för kunden, men produkterna är lite kostsammare så det blir lite mer pengar till oss.
Tror du att fordonsindustrin om fem–tio år har fasat ut zinkmangatfosfatering till förmån för nya processer med bättre miljöprofil?
– Fordonsindustrin har under många år haft zinkfosfat som standard före lackering. Innan det fasas ut krävs en hel del tester, men det är något som hela tiden pågår. Så möjligen på tio år. Men jag tror snarare att det blir en förskjutning mot den nya tekniken över tid, där erfarenheter av de nya processerna blir styrande.
Kan i så fall fler legolackerare med enklare utrustning och processer leverera till fordonsindustrin?
– I princip, ja. Det öppnar möjligheten för fler och ökar antalet möjliga kandidater. Fast jag tror inte alla har tillräckligt kvalitetstänk när det gäller att leverera mot fordonsindustrin idag, men när möjligheter finns ökar intresset för att möta dessa krav.
Efterfrågan på mer miljövänliga produkter kommer inte bara från kunder och myndigheter.
– Inte minst är grundarfamiljen Henkel pådrivande när det gäller vilken inriktning Henkel ska ha i framtiden.
Krister Agerlöv har träffat några medlemmar i familjen, som efter 137 år fortfarande är majoritetsägare.
– Familjen Henkel är fortsatt en viktig del av företaget och träffas regelbundet för att sätta upp långsiktiga strategier. De var tidiga med hållbarhetsarbete, som är integrerat i affärsmålen.
Nya produkter kan i sin tur ge upphov till nya processer, som blir nästa årtiondes standard.
Krister Agerlöv började på Henkel 2001 och arbetade innan dess på en ytbehandlingsdistributör som idag heter Metallchemie. I grunden har han teknisk utbildning och har förkovrat sig inom kemi på utbildningar hos Henkel i Tyskland.
Arbetsplatsen finns i Bromma på Henkels huvudkontor för Norden, men han jobbar även hemifrån och är ute på fältet så mycket som möjligt. Halva tiden går till att leda och inspirera säljarna och till att själv besöka nyckelkunder som han ansvarar för, andra halvan går till rapportering och andra administrativa uppgifter.
Vad gör du utanför jobbet?
– Jag är gärna ute och går med min hund, en labrador. Det blir hyfsat långa promenader, gärna i skogen. Att plocka svamp, när det är säsong, är en fantastisk avkoppling.
– Sen är intresset stort för motorsport i olika former. Jag åker gärna själv en tur med min BMW Cab.
Han är bosatt i uppväxtens Vaggeryd i Småland.
– Det ligger i pulverlackeringens Mecka. Där började karriären för mig.
SPF ser han som ett naturligt forum för Henkel och andra leverantörer.
– Vi är med i branschorganisationen för att bygga nätverk och träffa kunder.
Han ser gärna ett tätare samarbete inom ramen för SPF.
– Föreningen kan kanske bedriva utveckling och projektarbeten. Vi skulle kunna ha en sekretessgrupp där vi gör saker tillsammans, där vi för in hela processtänket och hittar former där vi kan tänka på vad vi vill nå om fem–tio år.
Han ser gärna också samverkan med närliggande branscher.
– Ja, vi måste ha koll på hela kedjan, till exempel galvanisering.
Själv har han varit med och arrangerat studieresor inom SPF.
– Vi var 40–50 medlemmar på en resa där vi besökte Henkel i Tyskland.
Att delta på mässan Scandinavian Coating i Göteborg 19–21 maj är självklart.
– Ja, där blir det fokus på nya processer. Scandinavian Coating är den enda riktiga branschmässan i Sverige.

Har arbetat som journalist i drygt 30 år, mesta tiden på Göteborgs-Posten. Inriktning mot ekonomi, näringsliv, utland. Utrikeskorrespondent vid EU:s högkvarter i Bryssel 1998-2002. Universitetsstudier i nationalekonomi och statistik. Språk: engelska, franska, tyska, italienska.
Besök oss på