Svensk Pulverlackteknisk Förening

Svensk Pulverlackteknisk Förening

  • HEM
  • PULVERLACK
  • SPF
    • Om SPF
    • Ansök som medlemsföretag
    • Styrelsen
  • Medlemsföretag
    • SPF medlemmar
    • Sök SPF medlem
    • Karta över medlemsföretag
    • Information om kartan
  • Arkiv
  • Här hittar du din närmaste pulverlackerare

Malin Hartwig gillar raka puckar

  1. 1
  2. 2

Hon bytte automation och världsledande 3D-design mot handpåläggning hos en liten pulverlackerare i Viskans dalgång.
– Utmaningen för mig är viljan att lära mig saker, säger Malin Hartwig, vd för Viskapartner.
Och lära sig – det får hon göra varje dag. Hon sköter all administration, orderhantering och produktplanering.
– Och jag har varit mycket i produktionen. För att lära känna personalen och maskinerna. Man lär sig hur mycket tid allt tar. Ibland går det snabbare än jag räknat med, ibland tar det kopiöst mycket mer tid.
Tidigare har hon arbetat som marknadschef och projektledare på automationsföretaget DCOS på hemorten Kinna nedströms Viskan. Dessförinnan pendlade hon en timme varje morgon och kväll till och från Göteborg, där hon arbetade hos Autodesk med ansvar för att marknadsföra USA-företagets 3D-verktyg hos storkunder.
Att hon nu står och plockar med maskering i en tegellänga utmed Viskans strömmande vatten beror på att maken Mikael Hartwig via sitt delägda Victorsson Industrier köpte pulverlackeraren 2013 från förre ägaren Henry Risveden. De hade tidigare samarbetat kring lackeringsuppdrag.
– Från början var det lamptillverkaren Boréns som höll till här. De lackade in-house. Henry var produktionschef och tog över lacken. På så vis bildades Viskapartner under 2002.
Hur är det att vara kvinna i en så mansdominerad bransch som pulverlackering?
– Jag har ju jobbat i mansdominerade branscher förut, och jag dras till det. Jag gillar när det är raka puckar. Men det är också en utmaning. Man kan känna sig ensam. När jag varit på träffar i branschen, har det varit väldigt få kvinnor med.
Vore det bra med en jämnare könsbalans?
– Jag tycker inte att man ska balansera upp det för sakens skull. Man måste hitta dem som är intresserade. Själv kunde jag inte pulverlack förut, jag hade bara köpt tjänsten. Men utmaningen för mig är viljan att lära mig saker. Jag ska bara lyckas, men det kan ta olika lång tid.
På senare tid har hon varit mer i produktionen än tidigare, men till årsskiftet hoppas hon få klart med rekryteringen av en ny produktionsledare. Malin Hartwig tycker inte att hon riktigt hinner med sina egentliga uppgifter och vill ha mer tid till att träffa kunder och hitta nya uppdrag.
– Idag har vi ingen marknadsföring. Där kan vi göra mer.
" Handpåläggning och maskeringar är en styrka. Det är tidskrävande, och vi kan ta mer betalt för det. "
Det blir i första hand lokalt i Boråstrakten, hos mekaniska verkstäder. De flesta av företagets kunder är legotillverkare och ligger i Västsverige.
– Men vi har också kunder som inte är lokala. Även från Gnosjö-trakten, fastän det där finns så många duktiga lackerare, säger hon stolt.
– Det beror på att vi utför mycket manuellt arbete.
När vi kommer på besök maskerar personalen kåpor till pulsgivare som sitter i vindkraftverk. Det är företagets största produkt. Två gånger i veckan ska 770 kåpor behandlas med oxsilan och lackas.
– Det är en styrka att vi gör mycket som kräver handpåläggning och maskeringar. Det är tidskrävande, och vi kan ta mer betalt för det.
Till expansionsplanerna hör att eventuellt gå upp till tvåskift. Som det är nu med ett skift går det bara att höja omsättningen med 1 Mkr, bedömer Malin Hartwig.
Med den önskade tillväxten måste även maskinparken ses över, så det är många svåra avvägningar som ska göras.
Vilka är de största utmaningarna?
– Miljötänket i branschen blir allt viktigare. Kunder kommer framöver att kräva mer miljövänliga metoder, och då gäller det att ha en anläggning som kan ställa om till dessa krav.
– Och så är det den nya tekniken. Det kan komma nya metoder och mer robotar i produktionen.
Kan ett litet företag som Viskapartner hänga med i den utvecklingen?
– Det är svårt och tufft, och det kräver investeringar. Men utvecklingen vänder inte jättesnabbt. Automationen tar ett tag. Först är det pionjärer som börjar.
På några års sikt räknar hon också med att många tillverkande företag väljer att lackera mer själva.
– Det är en jättekostnad som de lägger hos andra. Företagen vill behålla pengarna. Och de som kör in-house kan effektivisera. För de har samma produkter hela tiden, medan jag kan ha fem–sex byten per dag.
Men hon är optimist och tror att mindre pulverlackerare kan växa till sig genom att volymerna ökar långsiktigt.
– Om det inte kommer andra metoder som konkurrerar med pulverlack.
Häri ser hon branschorganisationen SPF:s viktigaste uppgift – att fungera som ett nav och en informationskälla.
– Att ställa samman trender och nyheter. Och inte bara i den egna branschen utan även om hot utifrån, om det kommer något som kan ta marknadsandelar från pulverlack. Det är en stor uppgift. SPF är jätteviktigt.
För att kunna samla in och sprida information ser hon gärna att SPF samarbetar med närliggande branschorganisationer – även utomlands.
– Jag vet inte hur bra Sverige hänger med i olika trender i pulverlack. Men det känns som om de söderöver vågar ta ut svängarna mer.

Lars Gunnar Wolmesjö
Lars Gunnar Wolmesjö

Har arbetat som journalist i drygt 30 år, mesta tiden på Göteborgs-Posten. Inriktning mot ekonomi, näringsliv, utland. Utrikeskorrespondent vid EU:s högkvarter i Bryssel 1998-2002. Universitetsstudier i nationalekonomi och statistik. Språk: engelska, franska, tyska, italienska.

Dela på:

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on LinkedIn (Opens in new window)

2016-02-05 Lars Gunnar Wolmesjö

Nya föreskrifter - trycksatta anordningar

Nya föreskrifter om användning och kontroll av trycksatta anordningar AFS 2017:3, gäller från den 1 december 2017. Läs mer här

Notiser

SPFs Personuppgiftspolicy

Vill ditt företag också synas?

Mätning av skikttjocklek före härdning

Wagner med ny triboteknik

AkzoNobel hårdsatsar med nya färger

Chemetall introducerar ny tvättkemi

Vit – den populäraste kulören för bilar

Qimtek

Qimtek - Marknadsplats för inköpare och leverantörer i verkstadsindustrin

Marknadsplats för inköpare och leverantörer i verkstadsindustrin

Kurser & utbilningar

YTBEHANDLING FÖR INKÖPARE OCH KONSTRUKTÖRER, 2 dagar Tillfälle 2: 24-25 september KORROSION OCH YTBEHANDLING I FORDONSMILJÖ, 2 dagar Tillfälle 2: 15-16 oktober KORROSIONSSKYDDANDE BELÄGGNINGAR, 2 dagar Tillfälle 2: 5-6 november Till medlemmar i SPF, Svensk Pulverlackteknisk förening, erbjuder nu Proton Technology ett rabatterat pris på utvalda provpaket för verifiering av processkvalitet. Erbjudandet ger minst 20% rabatt och gäller under 2019. Mer information
 

PCA

Aktuella kurser

Pulverappliceringsteknik

INSTRUKTÖR
Raymond Meyer

PRIS
14 700 kr
(13 950 kr för SPF-medlemmar)

TILLFÄLLEN

  • 28-30 januari 2020 i Axalta Powder Coating Systems Nordic AB’s lokaler i Västervik
  • 5-7 maj 2020 i Axalta Powder Coating Systems Nordic AB’s lokaler i Västervik

Gå till bokningssidan >

ANNONSER

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons
SPF bildades 1988 med målsättningen att sprida kunskap om pulverlackering och allt vad som där tillhör. Läs mer om SPF och pulverlackering här.

Besök oss på

  • Facebook
  • LinkedIn