
Att lämna in sina lackerade ytor hos Proton Technology är en tuff prövning. Sex veckor i testmiljön motsvarar två års körning på gatorna i Göteborgs tuffa väder – dygnet runt.
Proton Technology
Verksamhet: Tester, rådgivning och utbildning inom ytbehandling.
Omsättning: 6,3 Mkr (2014). Räknar med 7 Mkr 2015.
Resultat: 9–10 procent av omsättningen.
Anställda: 5. (6 från mars 2015.)
Vd: Göran Holmbom.
Ägare: Proton Group (som till cirka 80 procent ägs av bortgångne grundaren Leif Malveholms familj).
Kontakt:
Joakim Ekström
tel: 036-37 38 53
Joakim.Ekstrom@proton.se
Först gör de en repa i lacken. Sen åker detaljerna som ska testas in i provskåpet.
– Där är det en artificiell utemiljö, säger Joakim Ekström, försäljnings- och marknadsingenjör på Proton Technology i Bankeryd norr om Jönköping.
I skåpet väntar surt regn två gånger i veckan med ett pH-värde på 4,2 och 1 procent salt. Temperaturen ligger mellan 35 och 45 plusgrader, luftfuktigheten mellan 50 och 95 procent. Inte undra på att många ytor får underkänt.
– Det händer allt som oftast. Då får kunden gå tillbaka i processen och se om något gått snett. Har man kanske missat något i förbehandlingen?
I sådana lägen kan Proton Technology gå in som konsult och rådgivare. Bland annat genom att i mikroskop studera om ytans struktur är sådan att pulvret får fäste.
– Vi har ett sådant fall nu. Vi ska lyfta upp lacken och se vad som finns inunder. Till hjälp använder vi vårt svepelektronmikroskop med EDS detektor. Vi kan lätt identifiera om substratet påvisar ämnen som inte bör finnas där eller om något annat i ytans struktur är felaktigt. Givetvis är det lättare att påvisa defekterna före själva målningen. Sådana tester av undermaterialet gör vi löpande för att bedöma förutsättningarna för att pulver ska få fäste.
Vanligast är att lackerare vänder sig till företaget därför att testerna är ett krav från deras slutkund – ofta Scania, Volvo eller någon annan fordonstillverkare.
Men det förekommer även tester som lackerare själva initierar som ett led i produktutveckling.
– Verifiering mot fordonsindustrin har ökat exponentiellt, medan mängden frivilliga tester är mer stabil.
Fordon, bygg och möbel är de tre stora branscher som vill ha sina ytor testade. Finns det tillräckligt skydd mot korrosion? Hur håller ytan för nötning? Hur stark är vidhäftningen? Vad har ytskiktet för tjocklek?
Ikea är en viktig kund.
– Vi och Ikeas eget labb i Shanghai är de enda som får testa de metalliska ytornas behandling, berättar Joakim Ekström.
Företaget köpte ifjol in ett andra ACT-provskåp (Accelerated Corrosion Test) och har beställt ett tredje. Kapaciteten trefaldigas inom loppet av ett och ett halvt år. De nya skåpen är förberedda för ACT 2, en kommande ny teststandard med förändrad fuktcykel.
– ACT 2 finns visserligen redan som standard och provmetod, men efterfrågan på denna kontra ACT 1 beräknas inte öka nämnvärt det kommande året. Jag skulle tro att ACT 2 tar över på sikt, men det ligger ett par tre år fram i tiden, säger Joakim Ekström.
Främste konkurrenten är SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut i Borås. Det finns även mindre laboratorier, men bara Proton och SP är ackrediterade för tester hos Volvos och Scanias underleverantörer.
Technology är en del av 25-åriga Proton Group med huvudkontor i Värnamo. Industrikoncernen är bland annat verksamt inom konstruktion och ytbehandling, där Proton Finishing redan är medlem i SPF.
“Vi och Ikeas eget labb i Shanghai är de enda som får testa de metalliska ytornas behandling”
Proton Technology startade som ett testlaboratorium inom koncernen, men sedan sju år är det ett fristående företag. Joakim Ekström betonar att det råder sekretess och att koncernen i övrigt inte har insyn i verksamheten.
– Idag gör vi tester åt flera konkurrenter till Proton Finishing. Enbart under 2014 har vi fått in tre-fyra sådana konkurrenter. Vi tjatar om att vi är avskilda från övriga koncernen, och det börjar sätta sig nu.
Testerna är största verksamheten. Till det kommer konsultarbete – inte bara för att åtgärda uppdagade problem utan också för att bistå vid val av ytskikt i utveckling av nya produkter.
Här kommer även utbildning in, vilken leds av vd Göran Holmbom som är doktor i teknisk fysik. Företaget har precis tagit fram en ny utbildning på två dagar riktad till inköpare och konstruktörer.

– Utbildning kan vara eftersatt. När man utvecklar nya produkter tar man ofta samma ytbehandling som på tidigare produkter. Vi har sett att det finns behov av att lära nytt.
Skälet till att Proton Technology gått med i SPF är att företaget vill synas mer och få fler kunder bland pulverlackerare.
– Vi har börjat satsa mer på marknadsföring.
Det är en uppgift som ligger just på Joakim Ekström, som utöver att vara kemiingenjör har magisterexamen i projektledning. Han har arbetat på företaget sedan 2008 och började i testlaboratoriet.
– Men idag är det mer sälj än labb för mig.
I hans arbete ingår att ge råd om själva provningarna men också att hjälpa kunden komma till rätta med brister som upptäckts vid testningen. Främsta expertisen finns hos vd Göran Holmbom, som arbetat med ytbehandling i över 30 år. Företaget har även en nyanställd metallurg, Erik Waltersson.
– Det finns alltid någon vi kan bolla över till. Vi försöker vara kompletta.

Har arbetat som journalist i drygt 30 år, mesta tiden på Göteborgs-Posten. Inriktning mot ekonomi, näringsliv, utland. Utrikeskorrespondent vid EU:s högkvarter i Bryssel 1998-2002. Universitetsstudier i nationalekonomi och statistik. Språk: engelska, franska, tyska, italienska.
Besök oss på