Ett ”problem” för Thomas Ringvall är att mätinstrumenten han säljer aldrig går sönder.
– Så det är ny teknik man kan locka med, säger Karl Deutsch Nordiskas vd, som varit med i SPF sen start.
Thomas Ringvall
Vd för Karl Deutsch Nordiska.
49 år.
Bor i Viken utanför Helsingborg.
Gift, två barn.
Intressen: barnens fotboll och tennis.
Karl Deutsch Nordiska
Säljer mätinstrument till en rad branscher.
Det svenska dotterföretaget har funnits sedan 1972. Det var den tyska koncernens första utländska etablering.
Moderbolagets produkter svarar för hälften av den svenska dotterns försäljning. Koncernen grundades 1949 av Karl Deutsch och ligger kvar i Wuppertal i utkanten av Ruhr-området. Det är fortsatt familjeägt och drivs nu av sonsonen Wolfram Deutsch.
Koncernen omsätter omkring 40 miljoner euro och har 150 anställda.
Det svenska företaget omsätter 12,5 Mkr och har 4 anställda.
Att spara, analysera och snabbt vidarebefordra data till kunden – där rör sig mycket av den nya mättekniken.
– Man kan spara data i telefonen, i molnet, var du vill. Och en pulverlackerare kan ha en vanlig iPad ute i verkstaden för att kontrollera och dokumentera.
Thomas Ringvall är elingenjör och började som så många andra västeråsare sitt yrkesliv på ABB. Så fick han syn på en platsannons från Karl Deutsch Nordiska. Ansökningstiden hade gått ut, men det blev ett långt samtal och han fick jobbet som serviceingenjör. Det var 1989.
– Då fanns inte ens en pc på kontoret. Vi använde skrivmaskin.
Tio år senare blev han vd och valde då att bredda verksamheten till att även omfatta utrustning för virvelströmsprovning och materialanalys.
Thomas flyttade senare med familjen till Viken utanför Helsingborg, en fördel även för företaget som därmed har två kontor.
– Från Västerås finns det inte ekonomi i att åka till Malmö för att visa en mätare. Men från mig går det bra. Och jag har bara en timme till Småland, där vi har många kunder.
Ytbehandling svarar för en tredjedel av omsättningen; pulverlackerare för en tredjedel av det. Det tyska moderbolaget är inriktat på instrument för mätning av gods, smide, kemikalier. Därför kommer instrumenten inom ytbehandling istället från andra agenturer, där brittiska Elcometer i Manchester är viktigt.
– Fokus ligger på oförstörande provning.
För mätinstrument beskriver han Sverige inte som en stor marknad – men en viktig.
– Vi ligger långt framme när det gäller att mäta och dokumentera. Så tillverkarna lyssnar på Sverige.
Att han själv tillbringar mycket tid ute hos kunder är därför inte bara i syfte att sälja utan även för att samla in synpunkter och skicka dem vidare.
– Jag håller utbildningar och involverar mig i branschföreningar. Att vara ute och prata med folk tycker jag är kul, säger Thomas, som en gång i månaden åker upp till kontoret i Västerås för några dagar och då alltid försöker träffa kunder på vägen.
Inom pulverlackering var det till en början inte så noga med mätningar. Skiktens tjocklek kunde uppskattas med tumnageln.
– Det gjorde att man ofta blåste på för mycket pulver. Det är inte bara oekonomiskt. Pulvret är tillverkat för en viss tjocklek, och det är inte bra att lägga på för mycket.
Efter tjockleken började man även mäta vidhäftning och glans. Sedan har branschen blivit mer och mer noggrann. Det kan handla om elasticitet, slag- och böjhållfasthet. Och det är inte bara själva färgfilmen det gäller att ha koll på.
– Det finns mycket man kan prova. Blästring, förbehandling, klimatförhållanden i verkstaden, att ugnen har rätt temperatur, att pulvret härdar. Allt detta har vi instrument för.
Till det kommer att mätningar ska dokumenteras och sparas. Spårbarhet är viktigt.
– Så man kan visa resultaten för kunden och diskutera eventuella reklamationer.
“Många mindre lackerare bryr sig inte om att mäta. Men de måste också börja.”
Utmaningen idag är att pulverlackerare vill bli effektivare och kunna ställa om snabbare, när serierna blir fler men mindre. Det fordrar enkla instrument som klarar att mäta och dokumentera i ett tidigt skede, när produktionslinjen rör sig och skiktet ännu inte härdat.
– Det är inte så lätt, inte att få det automatiskt i alla fall.
Andra utmaningar är att få fram mätprocesser för nya områden som pulverlackeringen erövrar, till exempel inom fordonsindustrin och för produkter i trämaterial.
Thomas Ringvall ser framför sig en stadig men inte jättesnabb ökning av försäljningen.
Han hoppas att nya styrelsen för SPF ska ge branschföreningen mer fart.
– Det vore bra att slå ihop aktiviteter med andra ytbehandlingsorganisationer, som rostskydd och galvanisering. Då skulle man locka mer folk.
– Tyvärr är det ju så att de som verkligen borde åka på SPF:s möten, de hinner inte eller har inte råd. Och man vill inte bara höra föredrag från leverantörer. Om applicerare berättar vad de gör, skulle det kunna locka andra applicerare.

Har arbetat som journalist i drygt 30 år, mesta tiden på Göteborgs-Posten. Inriktning mot ekonomi, näringsliv, utland. Utrikeskorrespondent vid EU:s högkvarter i Bryssel 1998-2002. Universitetsstudier i nationalekonomi och statistik. Språk: engelska, franska, tyska, italienska.
Besök oss på